HTML

Egy veszedelmes elme vallomásai

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

2010.02.20. 23:02 csipkerózsa

Kedvenc Könyveim I.--Henry James: A csavar fordul egyet

Igazából van körülbelül 30 olyan könyv, amiért, ha semmi egyebet nem is tanultam volna az egyetemen, már megérte volna. Ez az egyik közülük.
HJ amerikai születésű, de mivel élete jelentős részét Brithonban élte le,s ez a stílusán is visszaköszön, inkább angol.Úgy hiszem igen csak méltatlanul kevés szó esik róla, pedig ez a könyve (is) zseniális.Olyan típusú , én ezeket csak éjszakás könyveknek hívom, amiket úgyse tud az ember letenni (Mondjuk nekem megvan az a rossz szokásom h semmit se szinte, amíg ki nincs olvasva).
A regény tulajdonképpen történet a történetben, mert egy baráti beszélgetés keretein belül hangzik el. A lényege röviden: egy nevelő érkezik egy angol vidéki házba. Elég furcsa már az indulás is, mert a férfi, aki felkéri, hogy vigyázzon két kisgyerekre , megkéri, hogy őt ne keresse a gyerekek ügyeivel (se).Indokot nem ad. Mikor megérkezik, megtudja, h a fiút kirúgták az iskolából, mert 'bad' volt, (ami érdekes módon később 'evil're vált.)Roppant mód szereti a gyerekeket, egész jóba lesz a házvezetőnővel is, igazából semmi probléma nincs a kirúgást leszámítva. Mégis eléri a szerző, hogy olyan nyomasztó a légkör. Pedig nem tudjuk, hogy miért. Aztán egy nap séta közben a nevelőkisasszonynak a birtok egyik toronyépületében feltűnik egy alak, aki őket nézi onnan. Azt gondolja, hogy valaki a birtokról, bár furcsállja az esetet. Elmeséli a történteket a házvezetőnőnek, aki a paraméterek alapján beazonosítja: Quint az, a komornyik.... Aki már jó ideje halott.
Aki azt gondolná ezek alapján, hogy sablonos kísértethistória veszi kezdetét, az téved, mert valóban kísérteteink vannak, de a történet mondanivalója sokkal izgalmasabb, rejtélyesebb és sokrétűbb, mint gondolnánk.
Ezt a regényt mindig felteszem a diákjaim számára minden évben leadott ajánlott olvasmányok listára. (Minden félévben kell belőle egy könyvet választani és élménynaplót írni)A történet mindig nagyon népszerű, a tartalma, és a tanárnő szemmel látható lelkesedése miatt is:). Ami viszont kritika szokott lenni a 15-17 éves korosztálytól, hogy a regény, mint ahogy a 19. század végi-20. századi regények java része, nem kínál egyértelmű megoldást, nem varrja el a szálakat, mint mondjuk a jó öreg Jókai. Itt az író szeretné bevonni az olvasót a mű egészébe, hogy az olvasó maga egészítse ki, olvasás közben, az olvasás által a történetet.Ergo gondolkodást kíván, és ez nem mindig népszerű:)

5 komment

Címkék: irodalom kedvenckönyveim


A bejegyzés trackback címe:

https://veszedelme.blog.hu/api/trackback/id/tr871777057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

theofil 2010.04.15. 14:28:54

Ezt a könyvet nem olvastam. Majd fogom. Egyelőre az Alkonyat-trilógiával vagyok elfoglalva (most fedeztem föl a filmet és a mögötte lévő könyveket).
Kíváncsi lennék rád hogyan hatott?

csipkerózsa 2010.04.22. 23:55:52

Őszintén megvallva soha nem olvastam az Alkonyatot. Tőlem igencsak távol áll a világa és a stílusa is:) Afféle konzervatív irodalmár vagyok:)Van, aminek esélyt se tudok adni:):)

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.25. 03:19:21

Végre valaki, aki szereti! Én bevallom, már célzottan olvastam el, mikor megtudtam, hogy van belőle opera. Félelmetesen jó. Azóta láttam három filmet (a Deborah Kerr-es igen jó, a többit hagyjuk), és magát az operát is, ami remekül megragadja a hangulatot, de az embernek egy idő után rémes mélységhiánya támad. Három szoprán nő, két gyerekhang és egy tenor pasi... viszont Quint és Jessel kapnak egy olyan duettet, amitől az ember haja égnek áll (jó értelemben).
Quint igazán lehetett volna basszus vagy bariton, de persze szóba se került... lévén az egyetlen férfi szerep.

loggoll 2012.05.21. 14:54:26

Harminc év után újra megjelent, új fordításban:

http://bookline.hu/product/home!execute.action?_v=Henry_James_A_csavar_fordul_egyet&id=113119&type=22
süti beállítások módosítása