HTML

Egy veszedelmes elme vallomásai

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

2009.09.13. 15:52 csipkerózsa

Gondolatok a szépségről.

Az egész gondolatmenet az egyik kedvenc filmem tegnap esti 200-adik megszemlélése nyomás született. A film címe: The mirror has two faces, asszem Tükröm, tükröm címen van nálunk kiadva. Főszerepben Jeff Bridges és Barbra Streisand.

Olyan vagyok, mint nanny Fein, én is nagyon szeretem Barbra Streisandot. Oké, tudom, hogy nem egy tipikus szépség, de hát mi az hogy szép.Nem tudom megmagyarázni ezt a fogalmat, annyit tudok róla, amit Kant mondott: szép az, ami érdek nélkül tetszik. És ez igaz, amint az érdek belekapcsolódik a megítélésbe, azonnal eltűnik a másik önmagában, önmagáért való szemlélése. Ez a fogalom mindenki számára teljesen egyéni, és ezt a képet még bonyolítja, hogy két nemre oszlunk és az, hgy kétségeim vannak affelől, hogy a szépség fogalma használható e emberekre.Vegyük úgy hogy igen.Viszont akkor ennél egyénibb és összetettebb szépségfogalom nincsnen.Hiszen az ember természetéből fakadóan azonnal túlmutat a puszta felszínen.Embertársunk külsejéből azonnal a személyiségére térünk rá, míg egy festmény jellemvonásait vagy külsejéből fakadó viselkedését viszonylag ritkán elemezzük.
Én mint nő, nyilván nem tudom a férfiak értelmében vett szépséget megítélni, főleg annak tükrében, hogy úgyhiszem a férfiak és nők szemében teljesen más dolgokból tevődik össze a szépség. Nyilván ez is egyénfüggő: van akit lenyűgöz egy szép szempár, egy tökéletes pofi, másnap csábos ajkakra és tökéletes alakra, izmost férfitestre van szüksége ahhoz, hogy a szépség fogalma feltöltődjön tartalommal. Van, akinek a puszta szépség, az esztétikum is elég. Akinek az arc, a tekintet nem fontos, hogy kapukat nyisson egy mélyebb, összetettebb világ felé, hogy túlmutasson önmagán.Van aki pedig mindenkit megdöbbent választásával, mert olyat talál szépnek, amit kevesen.Az embereknél a szépség és a vonzódás vajon együtt jár? Most saját magamon kísérletezem, hogy minden szép embert vonzónak tartok, és minden vonzó embert szépnek.....Nem tudok különbséget tenni, és ha az illető nem szimpatikus, ergo nem vonzó, akkor a szépségét se tudom száz százalékos objektívsággal kijelenteni.
Ez a szépség kérdése bonyolult, ezért is érzem, hogy emberek tekintetében erről felesleges beszélni. Persze nyilván lehet, csak nem kell ilyen filozófikusan szemlélni. Viszont az is igaz, hogy ha már van szépségfogalom a köztudatban, akkor az is elveszti egyéniségét, mint minden olyan, amit bedobunk a közbe.Hiszen vannak sztárok, akiket szépnek tartanak, mindenhol ezt olvasod "XY, a gyönyörű színésznő". Aki sztem bűnronda, akkor mégis ki találta ki, hogy szép? Ezt közvetítik róla , elterjesztik és tessék, máris szépnek van kikiálltva össznépileg az , akit amúgy ha 10 tényleges embert megkérdezel, abból 2 tart szépnek.
Személy szerint ezért is tartom mélyen igaznak Kosztolányi gondolatait, aki nem igazán hisz a "emberiség", meg "társadalom" fogalmaiban:

"Nincsen emberiség, hanem csak különböző emberek, csak Péter és Pál"

2 komment

Címkék: gondolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://veszedelme.blog.hu/api/trackback/id/tr221379153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

j.mara 2009.09.15. 20:05:21

olvasd el szendi gábor: a nő felemelkedése és tündöklése c. könyvét, rettentő tanulságos, a női szépségről nagyon sok, érdekes gondolat van benne! sztem kötelező az a könyv, én már 2x elolvastam (az a hibája ugyanakkor, h csak az asztal egyik sarkának szemszögéből (evolúció) vezeti le a dolgokat.) mondjuk mindennek az az alapja. de attól még zseniális:)

csipkerózsa 2009.09.15. 20:18:44

Te vagy a héten a második, aki ajánlja a könyvet!És mindketten dicséritek.
Mindenképp elolvasom.
Ha bevan a könyvtárban , még a héten.
Utána megértekezzük:)
süti beállítások módosítása