HTML

Egy veszedelmes elme vallomásai

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

2010.03.05. 21:04 csipkerózsa

József Attila és egyebek

Nagyban készülök március 15. megünneplésére. Ugye az ilyesmi a magyar szakosok dolga a tanáriban. Hát persze, kifejezetten élvezem, hogy nulladik órában kell bemennem próbálni, mikor aznap mondjuk fél hétig dolgozom. Mindezt tetézi,ha a szereplők nem jönnek el. Én írtam az előadást, no nem lett egy Dürenmatt-dráma, de egész élhető. Szerettem volna a diákok nyelvén, speciális okoskodó szövegek nélkül felhívni a figyelmüket március tizenötödike jelentőségére. Hogy mindenki tudja, hogy milyen emberek voltak Petőfiék. Csak sikerüljön durva bakik és hibák nélkül.
Ha sikerül, jutalmul elmegyek vásárolni, mert már hetek óta nem áldoztam a hiúságok ezen oltárán, és a déliben a H und M plakát elképesztő felsővel és farmerokkal hiteget  gombokért.

Egy diákomnak József Attilát tanítottam ma, érettségire készülünk. Nagyon szeretem József Attilát, de nagyon sok versét nem értettem, vagyis inkább nem tudtam átérezni régebben. Viszont amint az ember átél tragédiákat és szörnyűségeket azonnal megteremtődik a kapcsolat szöveg, JA szövege és érzései és az egyéni élet között.Egészen máshogy olvasom már a Nagyon fáj vagy a Kései sirató sorait.Ezért nagyon remélem, hogy mikor az osztályaimnak tanítom, sok verset abszolút nem fognak tudni érteni.
József Attiláról egyébként nagyon érdekes dolgokat lehet olvasni Ignotus Pál, a nyugatos Ignotus fiának könyvében, akivel nagyon jó barátok voltak. Pl. arról, h mennyire felkapta mindenki a fejét JA elképesztő tehetségétől, vagy hogy mennyire egyértelmű volt (sztem) h JA minimum bipoláris volt, az elképesztő hangulatváltozásait tekintve.
Gondoljuk el, hogy az első kötete 17 évesen jelent meg, és már abba is Juhász Gyula írta az előszót. Miért? Mert a tehetsége világos volt mint nap. Ilyen az írói tehetség: vagy van vagy nincs. Aztán ha van, akkor jönnek a fokozatok,jó , jobb, mégjobb, zseni (mint azt a magyar irodalmi kánon is mutatja. Vannak az aligás költők Babits, Ady, Kosztolányi , József Attila stb aztán vannak a B-ligások pl Vörösmarty, aztán a cligások pl Tóth Árpád, dliga pl. Vajda és így tovább. Hozzáteszem, hogy nálunk a kánon esztétikai jelleg mentén alakult ki.)
Most ilyen sorokkal?Könnyem csordul attól a zsenialitástól, amit ezek a sorok (és még száz és száz) tükröz. Ember legyen a talpán, aki ilyen költőink után verselésre adja a fejét kis hazánkban.
 "Semmi ágán ül szívem, kis teste hangtalan vacog, köréje gyűlnek szelíden és nézik, nézik a csillagok."
"Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat. Légy a fűszálon pici él, s nagyobb leszel a világ tengelyénél"
" A szerelembe, mondják, belehal, aki él, de úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér."

Utolsó szó jogán :szeretném felhívni mindenki szíves figyelmét az aktuális Napút folyóirat számára, mert egy tanulmányom olvasható benne.

Folytatom ám a normális posztolást is, csak lenne egy kis időm agyalni, leülni és megírni:))

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom gondolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://veszedelme.blog.hu/api/trackback/id/tr11812479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása