HTML

Egy veszedelmes elme vallomásai

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

2009.08.22. 18:53 csipkerózsa

Szombati tanakodás, avagy gondolatok a médiáról

Honnan van ennyi erőszak a minket körülvevő világban és annak minden rétegében? Áthat mindenkit, tulajdonképpen ott tartunk, hogy már a mellettünk lévőt nem bírjuk elviselni, nem csoda, hogy mindenféle ordas eszmék ütik fel a fejüket lépten nyomon.
Nyilván sok mindenben kereshető erre a válasz, de hogy egyértelmű és nagymértékű felelősséggel bír a média, az egyszer bizonyos. A média, a vizuális élmények, manipulálják az embert, új utakat nyitnak a gondolkodásnak, elhitetnek igaz és hamis dolgokat, hiszen, a legalapvetőbb érzékén bombázzák az embert: a látásán át. "Hiszem, ha látom" tartja a mondás.És ma már mindent láthatunk. Csak az a kérdés, hogy ezeket az információkat hogyan fogadjuk.Minden tanár tapasztalja, hogy mennyire csökkennek a gyerekek képességei, az "értésük" gyengül, egyre egyszerűbb szövegek, feladatok dekódolása  is nehézségekbe ütközik. Ennek minden bizonnyal nagy mértékben oka, hogy ma már az információk olyan egyértelmű csatornákon bombázzák őket, hogy nincs szükség a látottak kicsomagolására, megértésére.A szájba van adva minden, hogy minél kevesebbet kelljen gondolkodni. Viszont ez avval jár, hogy a képességek csökkenésével egyre nő az a sáv, ami manipulál, befolyással bír.
Régebben azt gondoltam, a média csak a , hogy úgymondjam ,„gyenge személyiségű” emberekre hat. Azonban véleményem árnyaltabb lett, amikor saját magamon is tapasztaltam a média hatásait. Egy személyes példa engedtessék itt meg nekem: Óriási filmélményem volt a Keresztapa című nagyszerű film, amely a maffiózók életéről szól. IMÁDOM! S a film után azon vettem észre magam, hogy megveszek az ilyen karakterű férfiakért, Sonny, Mike, Tom, mindért:).Jöhet a Sopranos is, én IMÁDOM ŐKET!(najó Vito Spatafórét nem )
Ezek és az ilyen emberek nyilvánvalóan bűnözők ,de filmben olyan , lehet mondani, férfiasságot képviseltek, ami engem , mint nőt megfogott, de EZEK AKKOR IS BŰNÖZŐK.(S nyilván a szimpátia fényében a tetteik, a GYILKOSSÁGAIK is más aspektusban tűntek fel) . Szóval a példát kiterjesztve, ha ilyet olyan ember él át, aki nem képes felülbírálni önmaga, a társadalom, a világ és a látottak viszonyát, na ott a baj.
De miért pont az erőszak az , ami ilyen tömegmozgató hatással bír (hisz gondoljunk csak az egyetemi lövöldözésekre, amik különböző filmekre vezethetők vissza)? Miért nincs az, hogy egy kedves, szeretetteli film után emberek özönölnek az utcára, hogy kifejezzés embertársaik iránti felebaráti szeretetüket? (ah, micsoda szép Utópia). George Gerbner szerint ennek az oka igen egyszerű, ahhoz, hogy hatással lehessen lenni, olyan valamire van szükség, amely mindenki számára egyértelmű, minden nyelven érthető, nem kell hozzá "szociális érzékenység", hogy kibontsuk miről van szó, és ez az erőszak.
Persze a média, és minden embert célzó, manipulációra alkalmas eszköz hatása egyénfüggő, függ annak korától, érzelmi és szellemi állapotától. Én nem leszek öngyilkos egy szomorú filmtől, de egy depresszióra hajlamos embert közelebb lökhet a tényleges depresszióig. Viszont lehet pozitív is a manipuláció, ez kell a korrektséghez, hiszen manipulálni annyit tesz, mint megalkotni a valóság egyfajta képet ,amely úgy néz ki , mintha maga lenne a valóság (Breton mondá), és ez lehet pozitív, javító szándékú is.

 

 

 

 

2 komment

Címkék: média film gondolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://veszedelme.blog.hu/api/trackback/id/tr681331194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hachier 2009.08.23. 10:47:37

Mindenki tisztában van vele, hogy a média egy új hatalmi ág. A négy közül az egyetlen, amelyet semmi sem szabályoz vagy korlátoz. Talán ez így nem normális. Ha valakinek hatalom van a kezében, azzal nem szabad kényére kedvére bánnia.

A tévések, újságírók, miegymások olyanok mint egy kisgyerek géppuskával. Össze-vissza lövöldöznek, aztán ha bajt csináltak, ártatlanul mosolyognak, és megkérdezik, miért volt baj? :-/

csipkerózsa 2009.08.23. 12:56:01

Pontosan! Teljesen igazad van. Igazából nem is értem, hogyan akar a politika rendet tartani, mikor a média ontja a szemetet, ontja a társadalmi konvenciók, szabályok, normák, következmény nélküli áthágását és közben nem adja meg a dolgokhoz való megfelelő hozzáállást. Csodálkozunk, h gyerekek ütik verik, ölik egymást, mikor a tvben valakit lelőnek és utána felkel. Sose tanulják meg , hogy egy élete van mindenkinek, nem több.
süti beállítások módosítása