HTML

Egy veszedelmes elme vallomásai

Utolsó kommentek

Friss topikok

Címkék

2009.10.29. 12:44 csipkerózsa

Barokk (és a) zene

Kétségtelen, hogy a barokk a kedvenc művelődéstörténeti korszakom. Lenyűgöz. Pedig hát  cseppet sem barátságos időszak, jezsuitákkal, kínzásokkal, inkvizícióval, vallásüldözéssel, haláltudattal. Mégis olyan burjánzó. Ugye a barokk időszak nem titkolt célja és mozgatórugója az volt, hogy a reformációban elvesztett híveket valamiképp visszavezessék 'az' egyházhoz. Akarták ezt úgy, hogy léptem nyomom az embert önnön kicsiségével szembesítették.(na ebben mondjuk kétségkívül igazuk van.) Zenében, szobrászatban, építészetben mind mind azt akarták elérni, hogy az ember rádöbbenjen,  hogy a puszta élete valamilyen egészen apró dolog az isteni világmindenséghez képest.Memento mori-emlékezz a halálra. Hát gondoljunk az elképesztően katartikus, zseniális (nincs elég szavam, hogy kifejezzem mennyire jó) Toccata és fúgára. Ez MAGA  a barokk. Minden meg van benne: az a burjánzó , nyüzsgő, nyugtalanságot keltő, sötét érzés, amely úgy ráborul az emberre, és egy pillanat alatt a teremtés koronája egóját egészen kicsikére zsugorítja össze.
De Bach mellett Vivaldi a másik barokk szerző, akit BÁRHOL BÁRMIKOR. Nem hiszem, hogy a Négy évszaknál tökéletesebb zenemű létezik a világon (különösen a tél és az ősz a kedvencem, talán a nyár gey picit gyengébb, mint a másik három. De hát hogy jövök én ahhoz, hogy ezt megítéljem...)A hangszerek hangok olyan orgiáját mutatja be ez a két zeneszerző, hogy mikor tanítom a barokkot csupán meghallgatjuk a Toccata és fúgát és én mondom, mindenki tökéletesen megérti , hogy a barokk miről is szól.
Érdekes, hogy ami ennyire jól működik a zenében, az mondjuk a néha-néha giccsbe hajló díszítettségnél, illeve a barokk irodalomnál nem ennyire zökkenőmentes Barokk műveket olvasni igazi kihívás, gondoljunk csak irodalmunk legalapvetőbb barokk munkájára a Szigeti veszedelemre. Hiszen az a díszítettség, az a túlfűtöttség a leírt szövegben nyilvánvalóan csak a formával érhető el, és hát a 6-7 soros barokk körmondatok nem feltétlenül segítik a megértést és fokozzák az élvezetet. Bár meg kell jegyezzem, hogy viszont tartalom terén elképesztő csodákkal találkozhatunk a barokk irodalomban IS:gondolok itt pl. Calderón Az élet álom című zseniálisan bölcs és izgalmas munkájára.
Még egy gondolat erejéig visszatérve a zenéhez: megszállott irodalmárként mégis van egyetlen művészet , amit az irodalmnál is magasabbrendűnek vélek: ez a ZENE.Mert annyira megfoghatatlan. Még egy festőnél el tudjuk hinni és képzelni, hogy hgoyan alkot ,hogyan fest, hogyan jelenik meg  a fejében a kép, vagy az írónál hogyan jut eszébe a gondolat, a mondanivaló és a megformáltság.De számomra valami egészen megfoghatatlan és szürreális hogy a zene hogyan születik meg a komponista fejében. Bach hogyan gondolta ki a Toccata és fúgát, Mozart fejében hogyan fogant meg mondjuk a Kis éji zene? Vagy Martin Gore hogyan alkotta meg, mi az a folyamat, ami lejátszódik a fejében, amikor mondjuk megírta az It's no good-ot? Nyilván azért is ennyire gyereki a rácsodálkozásom, mert sajnos (életem egyik fájdalma ez) a puszta zeneimádaton túl semmi kötődésem a zenéhez,(pár énekkarban eltöltött évet leszámítva, de aztán kiraktak, rájöttek honnan jön a zaj), nem tudok hangszeren játszani, sose jártam szolfézsra.
Jövendőbeli csemetéim már most látatlanban készülhetnek, mert ők FOGNAK.:)
 

5 komment

Címkék: zene irodalom gondolatok


A bejegyzés trackback címe:

https://veszedelme.blog.hu/api/trackback/id/tr661483767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hachier 2009.10.29. 14:22:18

Egyszer előfordult velem, hogy zenét, azaz pontosabban egy motívumot álmodtam. Ha lenne komolyabb zenei előképzettségem, talán le tudom írni, és tudok kezdeni vele valamit. Ez alapján szerintem ugyanúgy jön elő az ember fejében az ötlet, mint hogy az író meg a festő fejében. Másrészt a tapasztalatból is születnek újabb ötletek, valahogy így lehet.

Vivaldi tényleg isteni. Ismered a Red Priest nevű együttest, akik alternatívan (többnyire szenvedélyesen) játsszák? Nos, például a Tél éppen borzasztó a feldolgozásukban, de van pár jó húzásuk is.

j.mara 2009.10.31. 11:36:31

az utolsó pár mondathoz: nekem is nagy bánatom, h nem játszok hangszeren (van egy gitárom, néha pötyögök is rajta, de igazi antitalentum vagyok, ami jó adag türelmetlenséggel is párosul). és én is megfogadtam, ha gyerekeim lesznek, nincs mese, ha akarják, ha nem, zenére fognak járni, h engem szórakoztassanak. hegedű, gitár, fagott, mindegy. vagy az összes együtt:)

csipkerózsa 2009.10.31. 12:34:31

Én a zongorával vagyok így, volt egy bnőm, neki volt zongorája. Mire kínkeservesen megtanította nekem a Boci-boci tarkát, legalább 10 kilót híztam a büszkeségtől:)Azon kívül nihil. Pedig lelki szemeimmel látom magam a Clash gitárosaként a London Callingot nyomni:D
Na majd a csemeték. Majd járnak a gyerekeink együtt:)

csipkerózsa 2009.10.31. 12:36:23

@Hachier: Még nem, de utána fogok nézni. Van egy másik szám, egy barátnőm hívta fel rá a figyelmem, de mind az együttes, mind a szám címét elfelejtettem persze, ami Bach Toccata és fúgáját dolgozza fel.

j.mara 2009.10.31. 19:57:28

@csipkerózsa: népszerű szülők leszünk:) mi (én+öcsém) épp ezért nem tudunk zenélni. anya annó utált zongorázni, és megfogadta, h az ő gyerekei, ha nem akarnak, nem fogja erőltetni. 1.-be amikor lehetett hangszert választani, mi nem tolongtunk, és ő meg azt mondta, oké. de múltkor meg is szidtam ezért:)
süti beállítások módosítása