Ma megtanultam nagymamámnál hólabdát, alias kozák sapkát sütni és az eredmény kiváló lett. Készült hólabda, klasszikus formában, krémes kockasütemény formában, a maradék tésztámból pedig kókuszgolyó készült az egész család nagy nagy örömére.
A recept amúgy nagyon kreatív volt, mert a méteres sütemény néven ismert finomság tésztája, a szósz pedig józan paraszti ész.
Kell hozzá 4 tojás, különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. Kell hozzá rétesliszt (26 dkg) ezt összekeverjük a négy tojás sárgájával, hogy homogén krémet kapjunk, majd jön hozzá a 26 dkg cukor és 3/4 zacsi sütőpor kombója, 10 evőkanál meleg vízzel vegyítve(én ezt két részletben adtam hozzá). Keverjük , keverjük, majd 7 evőkanál olajat adunk hozzá.Tökéletesen csomómentesre keverjük géppel, hiszen fontos a szépen eldolgozott alapanyag. Majd ha elkészült jöhet hozzá a kakaó, ami olyan érzésre kb 4 púpozott evőkanál. Keverés. Végül a kemény habbá vert tojásfehérje. Az egészet gyönyörűen összekeverjük és már mehet is a kizsírozott, kipapírozott tepsibe.
A krém: vaníliáscukor, vaj és tej. Legjobb a bourbon vaníliás ,mert az olyan guszta a kis fekete szemcséivel.
A kész tésztát kettévágjuk középen, majd így szaggatóval kétrétegű kis kerek formákra osztjuk. Középen kenjük krémmel, majd az oldalát is, amit legvégül kókuszreszelékbe forgatunk. Ízlés szerint a tetejére csorgatható olvasztott csoki is.
(remélem nem hagytam ki semmit)
"Fú, de baromi jó vagyok! Érzed ezt, ka ka ka kapitány"
Utolsó kommentek